Инфрачервена радиация (IR) се отнася до енергия в област на електромагнитния спектър на излъчване с дължина на вълните по-дълги от тези на видимата светлина, но по-кратки от тези на радиовълни. Невидимо за човешкото око, инфрачервено лъчение има много силна топлинна енергия, която прониква в тъканите на дълбочина от 3-7 cm. Повишаването на температурата в резултат на абсорбция на инфрачервени лъчи в тъканта причинява реакции на местно (хипертермия, повишена съдова пропускливост) и от общ характер (засилване на метаболизма, терморегулацията и т.н.).

Съвременните биотехнологични изследвания са показали, че инфрачервеното излъчване е от първостепенно значение за развитието на всички форми на живот на Земята, така че то да се нарича биогенетични лъчи на живота.

Инфрачервена радиация има обезболяващ ефект, ускорява процеса на оздравяване на пациенти с грип и може да служи като мярка за превенция срещу настинки. Инфрачервените лъчи имат терапевтичен ефект при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат (противовъзпалителен и обезболяващ ефект върху мускулите, ставите, връзките и сухожилията), предоставят дълбоко, сигурно и топло съживяване на всички органи и тъкани, подобряват обмяната на веществата и стимулират жлезите с вътрешна секреция, стимулира заздравяването и помага в борбата срещу затлъстяването.