Музикалната терапия е една от най-старите и естествени форми на корекция на емоционални състояния. Използва се музика в лечението на хора, които имат проблеми от психически, физически и / или емоционален характер. Музикалната терапия е официално призната в Европа през 19-ти век от водещи лекари и в днешно време е много разрастваща се сфера в здравеопазването.

Музиката се отразява на тялото и ума по много мощни начини. Тя има дълбок ефект върху нашето тяло и психика. Въпреки това, тази терапия помага на всеки, независимо от възрастта, здравословното състояние или музикални му способности. Тя помага на хората с умствени или физически увреждания, неврологични проблеми, помага на възрастни хора, за да се справят с остри и хронични заболявания. В допълнение, тя облекчава болката и намалява нервното напрежение.

Няколко изследвания са показали, аналгетични и релаксиращи свойства на музикалната терапия, която е била използвана за лечение на хронични болкови синдроми на различни пациенти. Налице е подобрение на процеса на възстановяване: подобрено функционално състояние и намаляване на патологичните симптоми. Музиката има влияние върху нивото на хормоните в кръвта, които играят ключова роля във всички емоционални реакции.

Днес живота обикновено е много напрегнат и следователно води до стрес, срещу който музикалната терапия е добро превантивно средство, както и поддържа функциите на ежедневните действия. Музиката има емоционални и творчески организационни качества, които се използват в медицинската комуникация, за да се улесни контакт, взаимодействие, себе изразяване и самостоятелно развитие.

Има две форми на музикалната терапия – пасивни и активни. По време на пасивната музикотерапия пациентите слушат различни видове музика, в зависимост от състоянието на психичното им здраве и лечението. По време на активни музикални сесии, пациентите са въвлечени в създаването и изпълнение на музиката.

Четири мелодии бяха съставени специално за лечение, провеждано с NeoQi оборудване, от естонския музикален терапевт Dali Kask, един от най-признатите експерти в областта. Този музикален съпровод има положително влияние върху възприемането на лечението и може да се комбинира с ароматерапия или дихателни упражнения.

Ритмични компоненти на музиката помага за увеличаване на жизнеността. По време на музикалната терапия, постоянен поток от енергия преминава в рамките на нашето тяло, докато се постигне хармония. Музикалната терапия води човека към разбиране и използване на силата на тази хармония, която безпроблемно направлява процеса на постигане на желаните резултати.